Co potřebujete pro přípravu čaje matcha
...aneb jak si nejlépe připravit Storm matchu...
Nástroje, které potřebujete na přípravu tradičního teplého nápoje, přičemž seznam je zkrácený a nejedná se o seznam všech nástrojů, které jsou potřebné pro tradiční ceremoniální přípravu čaje matcha, která se dělá v Japonsku. Takové obřady trvají až několik hodin a pokud byste si jej chtěli udělat doma, určitě se k postupům dostanete nebo navštivte Japonsko a obřad zažijte přímo na místě se vším všudy. Příprava je vhodná zejména pro Storm matcha pure Ceremony, ale i High, která se drží kvalitou velice vysoko.
Uvedu zde i méně vhodnou přípravu čaje, která někomu vyhovuje například na cestách, případně pro urychlení zamíchání, ale hodí se spíše pro levnější varianty čaje matcha. Vše pro přípravu najdete na našem e-shopu. Přípravu není dobré podceňovat, protože jedině optimální přípravou, získáte nejlepší chuť čaje a prospěšné látky z něj.
Nástroje pro tradiční přípravu:
4. Porcelánový stojánek na chasen
5. Hadřík na vysušení chawanu - ,,čakin"
6. Plastové sítko na prosetí čaje
Popis:
1. Chashaku
Bambusová lžička, která slouží k nabírání čaje z nádoby nebo ze sáčku. Obvykle se používají 2 gramy čaje, což znamená - 2x nabrat na chashaku ze sáčku. Chashaku může mít různé tvary, barvy i prohnutí.
Výroba: ruční
Materiál: bambus
Skladování a údržba: chashaku nemusíte zbytečně namáčet a nemusíte jej čistit po každém nabírání.
Po nabírání matchy jej můžete opláchnout v teplé vodě a nechat přirozeně uschnout, nesmí do myčky
a nepoužívejte žádné chemické čistící prostředky.
Životnost: několik let, pokud není neustále ve vodě
Náš tip: po zakoupení si můžete udělat první testovací nabírání, které si odvážíte pomocí kuchyňské váhy, poté již budete vědět, kolikrát sáhnout do sáčku/ nádoby a kolik cca gramů to je
2. Chasen .jpg)
Bambusová metlička, která slouží k rozmíchání čaje matcha. Metlička může mít různou velikost, různý počet jehliček a různou barvu. Metlička se před každým mícháním nejprve nahřeje v mističce v troše 70 stupňové vody. Metličkou se ze začátku může míchat trochu hůře, než si osvojíte techniku míchání a než se metlička roztáhne do přirozeného tvaru.
Výroba: ruční
Materiál: bambus
Skladování a údržba: nejvhodnější je na keramickém stojánku, který je přímo pro metličku určený. Metlička na něm po umíchání hezky proschne a zůstane rozevřená. Pokud skladujeme bez stojánku, metlička se postupně uzavírá a její životnost je mnohem nižší.
Životnost: odvíjí se od množství umíchaných nápojů i od toho, jak s metličkou zacházíte, jak na ni tlačíte při míchání atd.
Bez stojánku vydrží cca rok, při míchání cca 3x týdně
3. Chawan 
Keramická nebo porcelánová miska, která slouží k rozmíchání prášku s vodou. Chawany se vyrábějí různě barevné i různé velikosti. Před nasypáním prášku čaje, se do mističky nalije voda o požadovaných stupních a nahřeje se v ní metlička, zároveň se nahřeje i miska. Voda se poté vylije a mistička se vysuší.
Výroba: dnes hodně manufaktura, ale dá se sehnat i ruční práce a originální kousky, které najdete třeba u nás na e-shopu. Mističky si designujeme sami a necháváme vyrobit na míru, tak, aby se v nich dobře míchalo a příjemně pilo.
Materiál: keramika, porcelán
Skladování a údržba: záleží na výrobci, obvykle se smí nádobí dávat i do myčky. Osobně to nedoporučuji
a chawan vždy jen vypláchnu vodou, nemyji chemickými prostředky.
Životnost: dokud se nerozbije, např. pádem :)
4. Hadřík na vysušení chawanu
Hadříku se říká ,,chakin" a slouží k vysušení misky po nahřátí metličky, aby v misce nebyla žádná voda a matcha se tam nenalepila.
Materiál: len
5. Porcelánový stojánek na chasen 
Stojánek slouží k odkládání metličky a k jejímu skladování.
Výroba: dnes hodně manufaktura, ale dá se sehnat i ruční práce a originální kousky
Materiál: keramika, porcelán
Skladování a údržba: Nevyžaduje nic speciálního, ale společně s metličkou by neměly být zbytečně ve vlhku. Zbytečně nedávat do myčky a nemýt chemickými saponáty. Většinou stačí jen otřít vlhkým nebo suchým hadříkem.
Životnost: dokud se nerozbije, např. pádem :)
6. Plastové sítko na prosetí čerstvého čaje
Plastové sítko, které můžete použít na prosetí čaje, přímo do chawanu. Matcha může totiž tvořit malé hrudky, kuličky, které se díky sítku podaří rozmělnit a vy tak můžete zamíchat krásně jemný prášek.
Alternativní příprava čaje matcha: 
Někdy nemáme čas nebo chuť pro delší přípravu a s ní i spojenou meditaci a vychutnání si celého menšího čajového obřadu. Jak to udělat, abyste si i tak zamíchali matchu, která se bude dát pít a prášek se rozpustí?
Řešení nabízí plastový shaker! Rychlá příprava jen v jedné nádobě a bez všech tradičních nástrojů.
Jednoduše vezmete požadované množství vody o 70 stupních, nalijete do šejkru a přidáte množství prášku. Dobře uzavřete a míchejte, dokud se prášek zcela nerozpustí. Někdy zůstávají nerozmíchané hrudky na dně nápoje, neochuďte se o ně a normálně je též ,,vypijte".
Náš tip: teplou matchu nenechávejte v šejkru uzavřenou, nemusela by pak tak hezky vonět. Vybírejte šejkry, které jsou určené i pro teplé nápoje. Případně matchu v šejkru jen umíchejte a přelijte do sklenice, hrnečku.
Můžete v šejkru umíchat i matchu s vodou, která nebude mít požadovaných 70 stupňů, musíte pak ale počítat
s tím, že se vám do nápoje nemusí uvolnit všechny prospěšné látky, ale povzbuzující účinek si matcha
i tak zachová.
Čím zamíchat čaj matcha?
Pokud potřebujete matchu zamíchat, použijte plastovou nebo dřevěnou lžičku nebo skleněné brčko.
Na našem e-shopu také najdete malý ruční elektronické mixéry s plastovou koncovkou.
Jak nepřipravovat čaj matcha?
Nedoporučujeme matchu míchat pomocí elektronického kovového šlehače, kterým si můžete zničit část prospěšných látek. Do čaje matcha také nepatří kovové lžičky a kovová brčka. Pokud potřebujete v matche zamíchat třeba cukr, použijte plastovou nebo dřevěnou lžičku nebo skleněné brčko.
Přidávání matchy do smoothie makeru k vytvoření matchového smoothies, také dochází ke kontaktu s kovem a možného zničení části antioxidantů. Nemá však vliv na povzbuzující účinek.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.