Japonský čajový obřad

Zajímáte se o japonský čajový obřad, který byste chtěli vyzkoušet? V Japonsku si můžete na takový originální obřad zajít. Může trvat i několik hodin a dodržují se v něm konkrétní postupy, obřad je zároveň i meditační. Nazývá se také cestou čaje. Speciální příprava i servírování čaje matcha přímo před Vámi. Z čajového obřadu odejdete s klidem na duši a energií po těle.

Čajovému obřadu se v Japonsku říká čanoj, čadó nebo sadó. Na internetu lze najít mnoho míst v Japonsku, které Vás čajovým obřadem provedou nebo kde si můžete přímo sami vyzkoušet takový obřad.

Čajový obřad má 4 hlavní principy (podle čajového mistra Sen no Rikjú):

WA - Při vstupu do čajové zahrady se harmonizujete, souzníte s místem i hostitelem i s ostatními. Připravte se na vyzutí obuvi.

KEI - Během celého obřadu dochází ke klanění či pokleknutí, nezávisle na postavení přítomných. Rovnost a úcta ke všem a všemu, kdo a co je přítomné.

SEI - Čajové domy jsou místem k očištění mysli i srdce.

JAKU - Pokud se budete řídit výše zmíněnými principy, následuje i ten čtvrtý, který Vás uvede do vnitřního klidu.

Každé čajové setkání bude jiné, přinese vám jedinečnost a plný přítomný okamžik. Můžete si zkusit čajový obřad i doma, stačí kvalitní čaj matcha, čajové nádobí a dostatek času. Možná nebude stejný, jako ten v Japonsku, ale může být podobně příjemný a navozující klid. Matchu, čajové nádobí i příslušenství najdete na našem e-shopu. Podívejte se na náš další článek: Co potřebuji na přípravu čaje matcha a můžete si přečíst podrobnosti o jednotlivých tradičních nástrojích. 

 

Zpět do obchodu